השקעות אלטרנטיביות

השקעות אלטרנטיביות -  

בשנים האחרונות ניכרת עליה בהתעניינות המשקיעים בהשקעות אלטרנטיבות, מה זה בעצם השקעה אלטרנטיבית? תחילה יש להבין שני מושגים מעולם ההשקעות: *הקצאת נכסים לאפיקי השקעה *מוצרי השקעה.

אפיקי ההשקעה המסורתיים:

הקצאת נכסים לאפיקי השקעה - הכוונה היא להליך שבו המשקיע מקבל החלטה מה תהיה היקף ההשקעה או מידת החשיפה שהוא רוצה למגוון אפיקי השקעה. מטרת החשיפה הפיננסית לאותם אפיקי השקעה היא לייצר למשקיע תשואה לאורך תקופת ההשקעה. בין אפיקי ההשקעה המרכזיים ניתן לציין השקעה במזומן, בפיקדונות, בחוב, במניות ובמט"ח.

מוצרי השקעה נפוצים:

מוצר השקעה הוא מכשיר פיננסי או נייר ערך אשר בבאמצעותו בוחר המשקיע להיות חשוף לאפיקי ההשקעה השונים. בין המכשירים הפיננסיים הנפוצים ביותר אפשר למנות את איגרות החוב (ממשלתיות וקונצרניות), מניות שהונפקו לציבור ונסחרות במסגרת בורסה מוסדרת, קרנות נאמנות, קרנות סל ו-ETF לסוגיו, פיקדונות בנקאיים, תכניות חסכון ופיקדונות מובנים.
במובן הרחב של ההגדרה, מוצר השקעה אלטרנטיבי אינו משתייך לאחת מהקטגוריות הנפוצות שציינו תחת מוצרי השקעה.

לרוב, מוצר אלטרנטיבי יאפשר חשיפה לאחד מאפיקי ההשקעה שהוזכרו באמצעות מוצר, אשר יהיה לרוב בעל המאפיינים הבאים:

  1. השקעה פרטית – לרוב ההשקעה תתבצע באמצעות התאגדות משפטית שהיא פרטית, בשונה מהשקעה שהיא ציבורית.

  2. פרופיל סיכון/סיכוי - היחס בין התשואה הפוטנציאלית לסיכון הגלום במוצר השקעה אלטרנטיבית יהיה ברוב המקרים עדיף וטוב יותר, זאת ביחס לאפשרויות המסורתיות הקיימות בפני המשקיעים במוצרים סחירים וציבוריים.

  3. β נמוכה – המתאם בין המוצר האלטרנטיבי לתיק השקעות סחיר של המשקיעים הוא נמוך, ולעתים עשוי להיות אף שלילי.

  4. נזילות מוגבלת – רוב המוצרים וקרנות ההשקעה האלטרנטיביות ישקיעו בנכסים פרטיים בעלי נזילות מוגבלת ואף לא נזילים כלל, המאופיינים לרוב בטווח השקעה ארוך. לכן, על מנת שהמשקיעים יזכו ליהנות מיתרונות ההשקעה בהם, הם נדרשים להתחייב בעצמם לאופק השקעה התואם את מדיניות ההשקעה של המוצר האלטרנטיבי הספציפי שבו הם משקיעים.

  5. תנודתיות קצרת טווח בשוק ההון – אחד מבין המאפיינים של המוצרים אלטרנטיביים הוא העובדה שהם לא "ציבוריים". כלומר, המוצרים האלו לא נסחרים בבורסה מוסדרת, ואין להם קונים ומוכרים מרצון שמבצעים עסקאות באופן שמאפשר להם לראות את המחיר המוסכם של המוצר בכל יום (בדומה למניות ואג"ח שנסחרים בבורסה).

    עם זאת, חשוב להדגיש שלמרות שאין מחיר יומי שנקבע בין קונה למוכר, למוצרים האלטרנטיביים יש מחיר ושווי ברור. הם משוערכים לרוב בתדירות רבעונית ולפעמים אף חודשית, על בסיס מודלים ופרקטיקה מקובלת, בתדירות ובתנאים הקבועים במסמכי המוצר, כך שהמשקיע יכול לדעת מה שיעור התשואה שהוא עשוי לקבל לאורך כל חיי ההשקעה.

אז מה היתרון הגדול של השקעות אלטרנטיביות?

בזכות פרופיל התשואה/סיכון המשופר והמתאם הנמוך לתיק ההשקעות הסחיר של המשקיעים, שילוב של השקעות ומוצרים אלטרנטיביים בתיק, עשויים לשפר את פוטנציאל התשואה של תיק ההשקעות ולהקטין את התנודתיות והסיכון הכולל של התיק.

בשורה התחתונה

השקעות אלטרנטיביות יספקו למשקיעים בעלי יכולות והבנה פיננסיות, הזדמנויות השקעה במוצרים שהסיכון ביחס לפוטנציאל התשואה שלהם הוא ככלל טוב יותר, זאת בהשוואה להשקעה במוצר קונבנציונלי או מסורתי מקביל.
השילוב של השקעות אלטרנטיביות בתיק השקעות מספק ערך נוסף למשקיע גם מההיבט של הפחתת הסיכון הגלום בתנודתיות של התיק וזאת בזכות מתאם נמוך, ולעיתים אף שלילי, לתיק ההשקעות סחיר.